Redigeringstips - ta bort kromatisk aberration i lightroom


Känner du igen fenomenet ovan? Kromatisk aberration, eller kromatisk avvikelse är en färgblödning som uppstår för att olika våglängder av ljus bryts olika i objektivets lins. Detta syns tydligt på träden i bakgrunden i mitt fall. Oftast är det en lila eller grön skugga runt en kontrastrik kant på något i bilden. Som tur är så är det relativt enkelt att åtgärda både i Lightroom och Camera Raw.

Gå till Obektivkorrigeringar -> Färg och kryssa i rutan Ta bort kromatisk avvikelse. Ibland räcker det att bara kryssa i rutan och ibland måste du dra lite i de olika reglagen för att få bort det helt. Testa dig fram men var noga med att inte dra mer än nödvändigt. Har du en lila avvikelse t.ex. och ett ansikte med i bild så kan lätt läpparna bli grå och det ser ju inte så roligt ut. Testa dig fram!

Före

Efter


  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2019 by Lina Johansson I Fotograf Gnosjö I Fotograf Småland I Innehar F-skatt